EB EAST BAY
MUNICIPAL UTILITY DISTRICT

June 1, 2017

ADDENDUM NO. 1

TO PROSPECTIVE BIDDERS UNDER RFQ NO. 1718, “LIQUID SODIUM HYPOCHLORITE”
Notice is hereby given that RFQ No. 1718 of the East Bay Municipal Utility District
has been revised as set forth below:

The following questions were received. Please read the questions and answers carefully as they clarify the
acceptable testing methods and analysis procedures.

1. Section Il — Section D. Price Adjustments

Q: The PPl index for chlorine #pcu32518032518011 hasn’t been active since 2010. What
alternative would you propose for this?

A: Use the Price Producers Index — PCU3251803251801 (Basic Inorganic Chemical
Manufacturing: Alkalies and Chlorine)

2. Section Il — Section H. Warranty

Q: Bleach is an unstable product which changes with time and temperature in storage and
we cannot warrant once delivered and title shifts.

A: Strike warranty, we do not require a warranty on chemicals.

3. Exhibit D - Chemical Specifications-Schedule I-Liquid Sodium Hypochlorite for Water

Q: We control our process to be consistent with NSF Standard 60 limits for chiorates. We
would like to request that the chlorate limit for bleach for water be raised to that standard
maximum so that it is more in line with the Limits set by NSF. Is this acceptable?

A: No, the District does not want to raise the limit for chlorates and therefore the
specified chlorate limits stated in RFQ 1718 must be adhered to.
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4. Exhibit D - Chemical Specifications-Schedule |l -Section 2.3 and Schedule Il -Section 3.3

Q: This section states that the certification analysis will include the specific contaminants
under Purity Requirements. These include Iron, Copper, Nickel, Manganese, Insolubles, and
the filter test. Our analysis will cover Iron, Copper, Nickel, and Manganese concentrations
and Total Suspended Solids (TSS) for the Insolubles. It does not include a filter test, as this is
an industry test designed for a quick check of TSS at the point of use, and we aren't aware
of a comparable EPA method. Is this acceptable?

A: The TSS filter test is not required. Within your proposal you may state your proposed
method and maximum allowable TSS results for each analytic. Follow the detailed
instructions in 2.4 and 3.4 to meet the requirement.

***Note that that the “Suspended Solids Quality Test Using Vacuum Filtration” should be
5 minutes, not 3 minutes for the table in both 2.4 and 3.4%**

DUE DATE, TIME, AND LOCATION SHALL REMAIN THE SAME WITH BIDS BEING DUE ON June 7, 2017 AT
1:30PM.
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Andrew A. Akelman
Manager of Purchasing



